Tarinamme

Birgit Pernu perusti poikansa Jaakon kanssa Ranualle uuden kenkäkaupan. Ranuan Kenkä ja Laukku avasi ovensa maaliskuussa 2019.

Mutta mistä lähti ajatus perustaa kivijalkakenkäkauppa pienelle pohjoisen kylälle?

Birgit oli lähettänyt Jaakolle jutun Ranuan paikallislehdestä Kuriirista, jossa kerrottiin paikallisen kenkäkaupan lopettamisesta Ranualla.

Samassa artikkelissa sivuttiin myös Birgitin ja Jaakon omaa historiaa, sillä alun perin kenkäkauppa kuului Pernun perheelle.

Pernuille syntyikin artikkelista haikea tunne siitä, että kylältä oli häviämässä kauppa. Jaakon lapsuudessa kenkäkauppaa  pyörittivät Jaakon mummi ja pappa. Noista ajoista oli paljon hyviä muistoja. Työuransakin Jaakko aloitti kenkäkaupan juoksupoikana 1980-luvun lopulla.

"Mietin, että olisipa hienoa jatkaa perheen perinnettä. Osaamistakin pitäisi olla. Äidillä on pitkä kokemus kenkäkaupasta, ja itse olen koko työurani työskennellyt markkinoinnin ja myynnin parissa. Ajatus jäi hautumaan pariksi kuukaudeksi, kunnes itsenäisyyspäivänä 2018 menimme äidin luokse vierailulle. Illalla televisiota katsellessa äiti kertoi, että hänellä on idea: Mitä jos jatkaisimme yhdessä kenkäkauppaa? Innostuin ja kerroin miettineeni ihan samaa! Siitä lähtikin melkoinen taival liikkeelle". 

Ranuan Kenkä ja Laukku perustettiin alunperin vuonna 1964 Elvi ja Eero Pernun toimesta. Ensimmäisen myymälän Elvi avasi kotitalonsa kammariin Hyyhelön tilalle. Toiminnan kasvettua liike siirtyi Ranuan keskustaan, samalle kauppapaikalle, jossa liike nykyäänkin sijaitsee. Perheen tytär Birgit otti liikkeen hoitaakseen 1980-luvun lopulla ja piti liikettä aina 2000 vuoteen saakka. Tämän jälkeen liikehuoneistossa oli pitkään vuokralainen, joka piti kenkäkauppaa aina 2019 vuoteen saakka. 

Nyt liikettä pyöritetään koko Pernun perheen voimin. Birgit hoitaa myymälää Ranualla, Sofia auttaa kenkäostoissa, Kirsi talousasioissa ja Jaakko markkinoinnissa. Jaakon lapset, tulevat kenkäkauppiaat neljännessä polvessa, Teresa ja Verneri kertovat millaiset lasten kengät ovat parhaita! 

Myös Elvi-mummo pääsi näkemään liikkeen heti avajaisten jälkeen ja liikutus oli suuri. Taustalla näkyvä myyntitiski oli tutunnäköinen, sillä myymälässä oli samannäköinen 1970- ja 1980-luvuilla.

Uudet kengätkin löytyivät mummin jalkaan heti ensimmäisellä vierailulla.

Iso kiitos, kun tulit kauppaamme ja luit tarinamme.

Kenkakaupan perustaja Elvi Pernu kaupassa avajaisten jälkeen.